Üdvözöljük az Országos Teleradiológiai Rendszerben!

#

400.000 RÖNTGENLELET

2017. január 27. 08:00

A 400 ezredik esetet a monori szakrendelőben adták fel, a lelet partnerünknél, a Bethesda Gyermekkórházban készült.

2010. július 6-án, kedden, 14 óra 9 perc 53 másodperckor érkezett meg az első leletezendő vizsgálat a budapesti XVI. kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálattól röntgen teleradiológiai rendszerünkbe. Abban a hónapban 221 vizsgálatot leleteztünk, azóta jelentős mértékben bővült tevékenységünk. Legnagyobb forgalmú napunk 2017. január 23. volt, amikor 886 vizsgálat érkezett hozzánk leletezésre. 2017 januárjában hónapban a hozzánk érkező vizsgálatok átlagos leletmegfordulási ideje, azaz a vizsgálat elküldésétől a lelet visszaérkezéséig tartó idő, 12 perc 24 másodperc volt.

Az Országos Teleradiológiai Rendszer terhelése és partneri köre is jelentős mértékben bővült. Jelenleg 45 partnerintézmény kapcsolódik folyamatosan a rendszerhez, és veszi igénybe napi rendszerességgel az O.T.R. röntgen távleletezési lehetőségeit. Február 1-jén két új intézménnyel bővült partneri körünk.

A röntgendiagnosztikai rendszerünk leletező csapatában jelenleg több mint 60 radiológus vesz részt, 12 magyarországi városból működtetve teleradiológiai hálózatunk röntgen leletezési hátterét.

Hat és fél évet kellett várni arra a pillanatra, hogy a 400 ezredik röntgendiagnosztikai esetig is eljussunk. Erre a mai napon, 2017. február 2-án 9 óra 27 perckor került sor, amikor a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó Monori Szakorvosi Rendelőintézetben egy 9 éves gyermek röntgenvizsgálatát küldték el nekünk leletezésre. Rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy a röntgendiagnosztikai esetek a legmegfelelőbb szakemberhez kerüljenek. Így történt most is: a vizsgálat azonnal Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza gyermekradiológus szakembereihez került, akik gyorsan elvégezték a leletezést, és 9 óra 33 perckor megjelent a lelet a monori szakrendelő medikai informatikai rendszerében.

A megnövekedett igények kezelésére 2017 tavaszán önálló CT-, MR-, és röntgendiagnosztikai központot nyitunk meg Budapesten, a Keleti pályaudvar közelében, amely nemcsak a röntgendiagnosztikai távleletezésben, hanem a CT-ügyeleti ellátásban is segítséget nyújt.

Tevékenységünk meghatározó része a leletezési tevékenység minőségbiztosításának folyamatos fejlesztése. Több mint két éve működtetjük vizsgálatkészítési minőségbiztosítási rendszerünket, amely minden egyes hozzánk érkező vizsgálatot értékel, és a szakmai szempontból problémás vizsgálatokat kiemeli. Tapasztalataink szerint a problémás esetek több mint felében nem technikai jellegű a gond, hanem nem elegendő a képanyaggal együtt érkező klinikai információ, kérdésfeltevés, illetve előzményadat. Informatikai fejlesztésünk már készen áll arra, hogy 2017 első negyedévében a vizsgálatok 5-10%-át kitevő leletezési minőségellenőrzést vezessünk be – amely pontos információt fog nyújtani radiológusaink számára is a leletezési teljesítményről.

A helyi radiológusnál nincs jobb radiológus. Ám ahol térben és időben nem áll rendelkezésre a minőségi szaktudás, ahol a betegek átlagosan fél órán belül nem kapnak röntgendiagnosztikai leletet, ahol most vezetik be a röntgendiagnosztikát, és nem áll rendelkezésre a megfelelő szaktudás – ott elkötelezetten segítünk, hiszen ez a feladatunk.