Üdvözöljük az Országos Teleradiológiai Rendszerben!

#

A TELEXRAY-RENDSZER TAPASZTALATAI

2013. április 14. 08:00

Az Iconomix feladata a képalkotó diagnosztika új módszerének, a teleradiológia magyarországi meghonosítása. 

„Az Iconomix feladata a képalkotó diagnosztika új módszerének, a teleradiológia magyarországi meghonosítása. 
Csak így érhetjük el célunkat: itthon tartani a szakembereket, itthon tartani a szaktudást, és a magyar betegek számára csúcsminőségű leleteket, képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújtani, a teleradiológia eszköztárának felhasználásával.”

prof. dr. Bogner Péter
az Iconomix szakmai vezetője


„A magyar egészségügy folyamatos változásával partnereinknek egyre komplexebb és egyre professzionálisabb informatikai megoldásokra van szükségük. Ezért indítottuk el 2008-ban azt a „TERASY – Teleradiológiai Központ és Elszámolóház” projektet, amelynek célja egy webalapú teleradiológiai szoftverrendszer kifejlesztése volt. Fejlesztési tevékenységünket 2010 utolsó negyedévében koronázta siker, azóta üzemszerűen működik a TERASY rendszer, és a tesztidőszakban már több ezer lelet teleradiológiai leletezését támogatta. Ez a technológia tökéletesen kiegészíti Főnix-Pro medikai informatikai és DIVAS PACS-rendszerünk használatát, és hatékonyabbá teszi a képalkotó diagnosztikai tevékenységet összes partnerünknél.”

Szőke N. István
ügyvezető igazgató
Béker-Soft Informatika Kft.


Mi a véleménye a TeleXray-projektről? – tettük fel a kérdést néhány járóbeteg szakellátó központ vezetőjének.

XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata, Budapest

„A TeleXray optimális kapacitás kihasználást, szolgáltatási biztonságot és szakmai kontrollt nyújt. Délután is biztosítanunk kell a leletezést, ám viszonylag kevés felvétel készül nálunk. A radiológus szakorvos – ha egyáltalán találok megfelelő embert – ül a szakrendelőben, fizetem a teljes munkaidejét, de a hatórás munkaidőből legfeljebb egyet tölt ki érdemi munkával. A távleletezésben viszont csak az elkészült leletért fizetünk, tehát nálunk délután komoly anyagi előnyt jelent a távleletezés megvalósulása.

A szolgáltatási biztonság nekünk azért fontos szempont, mert az előző évben két radiológusunk távozott váratlanul, jelenleg egyetlen főállású radiológusunk van, aki nyugdíj mellett dolgozik intézetünkben. Teleradiológia hiányában megoldhatatlan feladat lenne a szabadságok vagy a váratlan távollétek esetén a röntgen leletezés biztosítása.

Számunkra a harmadik, és talán legfontosabb előnyt a szakmai kontroll jelenti. Az önállóan működő szakrendelők esetében a röntgendiagnosztikai osztály szakmai ellenőrzése állandó kihívást jelenet a menedzsment számára. Az Iconomix munkatársai áttekintették az osztály munkafolyamatait és műszereink állapotát. Javaslatukra lecseréltük foszforlemezes digitalizáló eszközünket, mert kiderült, nem volt tökéletes az elkészített képek minősége. Az osztály működésével kapcsolatban tanácsokat, javaslatokat adtak, vizsgálati protokollokat vezettek be, és állandó szakmai kontrollt gyakorolnak. Emiatt én is egy kicsit nyugodtabban alszom.”

Dr. Schiszler István
igazgató
Budapest Főváros XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata


Szakorvosi Rendelőintézet, Vecsés

„Már korábban hallottam a teleradiológiai rendszerről. Egy napon kiderült, hogy röntgenorvosunk három hét múlva hosszabb szabadságra megy. Megmondtam az Iconomixnek, hogy melyik hétfő reggel kell 8 órakor indulni, és aznap, a legkisebb gond nélkül, élesben elindult a rendszert, és azóta is megbízhatóan működik a szolgáltatás.

Nekünk szerencsére van röntgenorvosunk, de ő nincs jelen reggeltől estig. Korábban a délutáni műszakban az asszisztensek elkészítették a felvételt, ezt követően a sebészeten vagy a reumatológián a kép alapján végezték a terápiát. A lelet viszont csak másnap készült el. Most, a medikai rendszerünkkel teljes mértékben integrált TERASY-rendszer megkapja a beutaló tartalmát, egy gombnyomásra elmegy a felvétel leletezésre, amely egy távoli, szakmailag korrekt helyen megtörténik, az eredmény pedig fél órán belül automatikusan megérkezik egészségügyi rendszerünkbe. Ugyanúgy történik minden, mintha a szomszéd szobában leleteztek volna, csak sokkal megbízhatóbb a rendszer, mert a teljes munkaidő alatt, rövid időn belül hozzájuthatunk a lelethez. A betegek pedig mindössze annyit észlelnek, hogy a leletre ráírjuk: távleletezéssel készült.

Ráadásul, egy állományban lévő röntgenorvosnak évente közel 40 nap szabadsága van, tehát két hónapig helyettesíteni kell. Ez korábban szervezést igényelt, ma a teleradiológiával ki tudjuk teljesen váltani a munkát, és szabadságidőben egész nap teleradiológiai leletezés zajlik. Így a szolgáltatás folyamatos, délelőttönként a helyi röntgenorvosi jelenlét is adott, és szakrendelőként megyei kórházi minőséget kapunk.”

Dr. Szarvas Tibor
igazgató
Vecsési Szakorvosi Rendelőintézet
Forrás: Kórház 2011/12.