Üdvözöljük az Országos Teleradiológiai Rendszerben!

#

ÚJ MR ZALAEGERSZEGEN

2014. május 23. 08:00

Szakmai és menedzsment szempontból érdekes vállalkozás elé nézünk hát a zalaegerszegi Integrity MRI Központ elindulásával, amely más területen is tabudöntésre készül.

Idézet az Integrity MRI Központ weboldaláról:

MRI-ről betegeknek

M: A mágneses rezonanciás képalkotás a testünket alkotó víz és zsírmolekulákat felépítő elemi részecskék (protonok) mágneses tulajdonságai segítségével ad képet a szöveteinkről. Ezek az atomjainkat felépítő elemi részecskék mágneses térben önmaguk is  mágnesként viselkednek és ez lehetőséget teremt az elektromágneses úton történő kétirányú „kommunikációra”.

R: A rezonancia szó nem takar mást, mint a rádiózásból jól ismert adó-vevő közötti jelátadás hatásosságát: amikor a megfelelő hallgatni kívánt csatorna frekvenciájára állítjuk a készülékünket és hirtelen a zajból  meghalljuk tisztán a kívánt csatorna hangját. Jelen esetben a vízmolekeulák protonjaira  hangoljuk rádiónkat és így bármilyen kicsik is mégis hatékonyan tudunk „kommunikálni” („beszélni és hallgatózni”) velük.

I: Az imaging vagy másnéven képalkotás azt a folyamatot takarja melynek során a vízmolekulákkal történt kommunikáció során nyert információt képpé alakítjuk és a szemünk számára is megjelenítjük.

Egyszerű képként már rendkívül egyszerűen tudjuk értelmezni és észlelni a szövetek és betegségeik eltérő mágneses tulajdonságaiból fakadó eltéréseket.”

A Zala Megyei Kórházban 2005-ben telepített 1,5T térerejű MR-berendezés „kistestvéreként” kezdte meg az új, nyitott MR-berendezés működését 2014. május 22-én Zalaegerszegen. Az átadásról készült fotóalbum itt tekinthető meg. A magánfinanszírozásban felépített Integrity MRI Diagnosztika Központ a Zala Megyei Kórháztól mindössze néhány lépésre található, aminek különös jelentősége van a következő hónapok szempontjából: a jelenleg éppen gőzerővel zajló, több mint ötmilliárdos TIOP 2.2.4. beruházás építkezése miatt néhány hónapra le kell állítani a kórházi MR-berendezést – de nem maradhat MR-diagnosztika nélkül a megye.

A központba a legfrissebb fejlesztésű Hitachi Aperto Lucent 0,4T térerejű nyitott MR-berendezés került. Az ország több magándiagnosztikai központjában, így Siófokon, az Országos Gerincgyógyászati Központban és Debrecenben is található hasonló Hitachi nyitott MR-berendezés. A nem OEP-finanszírozásra berendezkedett MR-központokban szívesen választják a permanens mágneses technológiát, ennek üzemeltetési költségei ugyanis jóval kedvezőbbek, mint a szupravezető mágneseké.

Pótolhatja-e egy nyitott mágnes a minőségi 1,5T MR-diagnosztikát? – teszi fel a kérdést gyanakvó olvasónk. A válasz nem egyértelműen negatív. Az egyik serpenyőben ugyanis ott állnak az alacsonyabb térerejű permanens mágnesek diagnosztikai korlátai, a mérleg másik oldalán viszont a nyitott mágnes, a klausztrofóbia nélküli, csendes vizsgálat, a zalaegerszegi MR-berendezés esetében pedig egy kiváló szakember is. A szakmai munkát ugyanis dr. Aradi Mihály PhD, civilben a Zala Megyei Kórház radiológus rezidense irányítja.

Az elitista olvasó ismét fanyaloghatna azon, hogy mi sülhet ki abból, ha egy alacsony térerejű nyitott MR szakmai vezetője egy radiológus rezidens, ám a helyzet kicsit összetettebb ennél. Misi 2013 őszén „Kvantitatív Mágneses Rezonanciás Képalkotás a kutatásban és az alkalmazott klinikai gyakorlatban” címmel védte meg PhD-tézisét a Pécsi Tudományegyetem Clinical Neuroscience Doktori Iskolájában, és tapasztalataim alapján nagyon kevés magyar radiológus vagy radiográfus létezik, aki az MR-berendezésekhez annyira értene, mint ő. Így kíváncsian várjuk, mit tud kihozni egy igazi szakértő egy nyitott MR-berendezésből.

A leletezési munkát természetesen nem ő végzi, abban segítséget nyújt a zalaegerszegi radiológusok krémje – őket az MR-diagnosztikában és kongresszusokban járatos olvasóknak nem kell bemutatnunk. A tervek szerint a leletezési tevékenységben a zalaegerszegi csapat munkáját - szükség esetén - az Országos Teleradiológiai Rendszer MR-specialistái is segítik.

Szakmai és menedzsment szempontból érdekes vállalkozás elé nézünk hát a zalaegerszegi Integrity MRI Központ elindulásával, amely más területen is tabudöntésre készül. Árazási modelljükben érdekes koncepciót valósítottak meg: a reggel 8 és este 10 között nyitva tartó központban délután 4-ig 26.000 Ft, délután 4-8 28.000 Ft egy MR-vizsgálat, hétvégenként pedig 32.000 Ft az ár, legyen szó bármilyen MR-vizsgálatról is. A kontrasztanyag felára: 22.000 Ft. Mottó: „Jöjjön akkor, amikor Önnek kényelmes!” És ami a non-plus-ultra: a központ 48 órás leletezési határidőt vállal. Megfelelő teleradiológiai háttérrel semmi sem lehetetlen...