Üdvözöljük az Országos Teleradiológiai Rendszerben!

Négy perc ötvennyolc másodperc. 2014. szeptember 18-án ennyi volt az Országos Teleradiológiai Rendszer röntgendiagnosztikai szolgáltatásának leletmegfordulási ideje. Hogyan lehet ilyen rövid idő alatt elvégezni a teljes leletezési folyamatot? – tettük fel a kérdést dr. Bágyi Péternek, a rendszer szakmai vezetőjének.

Főorvos úr, mennyi idő négy perc ötvennyolc másodperc?

298 másodperc. Nulláról százra negyvenkilencszer. Nem túl sok. Nagyjából egy kávészünetnyi idő. Egy nagyon gyors autóval ennyi idő alatt akár 20 kilométert is meg lehet tenni. Mi sokkal jobbak vagyunk, ennyi idő alatt oda-vissza akár 500 kilométert is utaztatjuk a felvételeket és a leleteket. Ennyi idő alatt a megröntgenezett beteg visszaöltözik, elbúcsúzik az asszisztensektől és elsétál a vizsgálatot kérő rendelő ajtajáig. Amikor rárakja a kezét a kilincsre, az orvos munkaállomásán már ott van a leletünk. Ezért volt érdekes számomra is, amikor egy szeptember közepi csütörtökön már délelőtt látszott, hogy átlagos leletmegfordulási időnk öt perc körüli lesz, köszönhetően annak, hogy minden összejött. Csütörtök amúgy is a legsűrűbb napunk, aznap végül 280 röntgent leleteztünk, amelyet 12 központból adtak fel rendszerünkbe.

Mi számít bele ebbe a négy perc ötvennyolc másodpercbe?

A küldő intézményben elkészítik a digitális röntgenfelvételt és az asszisztens megnyomja a rendszeren a küldés gombot. A rendszer központi modulja fogadja a vizsgálatkérést, és továbbítja az aktív leletező munkaállomások munkalistájára. Ekkor indul az óra. Ha a munkaállomás előtt ülő radiológus rákattint, pár másodpercen belül megjelenik a szöveges dokumentáció és nem sokkal később az első kép, majd ha van, kis időközönként a többi kép is. A radiológus megkezdi a leletezést, negatív lelet esetén kiválasztja a megfelelő negatív sablont, pozitív lelet esetén is jól kidolgozott, strukturált leletet ír. Lezárja a leletet, értékeli a képanyag minőségét, a kapott szöveges információk tartalmát, majd a rendszer a külső intézmény medikai rendszerébe visszaküldi az adatokat. A stopperóra ebben a pillanatban áll le.

Hogyan lehet ilyen rövid idő alatt elvégezni a teljes leletezési folyamatot?

Munkafolyamat optimalizálással, és azzal, hogy egyszerre több leletező központ dolgozik. A fejlesztő Béker-Soft Informatika szoftvermérnökével, Mohai Viktorral hosszú hónapokig vizsgáltuk a munkafolyamat minden elemét, és megnéztük, hogyan tudunk egy olyan rendszert megvalósítani, amely a lehető legnagyobb mértékben kiszolgálja a radiológust. Bár ez az öt perc alatti eredmény nagyon jól hangzik, nem ez az elsődleges cél. Sokkal inkább az, hogy a kollégák számára röntgendiagnosztikai szempontból optimális környezetet hozzunk létre.

Min változtattak?

A kollégák közül szinte mindenki tisztában van azzal, hogy mennyi időbe telik egy átlagos röntgenfelvételről a véleményalkotás. Ez az esetek döntő többségében néhány perc. A folyamatokat kell úgy szervezni, hogy az előtte és utána lévő időszak minél rövidebb legyen. Aki leletező központunkban a munkaállomás előtt ül, az nem mással, hanem leletezéssel foglalkozik. Ha a leletezés hatékonyságát szeretnénk növelni, a munkaállomás előtt ülő kolléga nem válaszol a telefonokra, nem ad tanácsot a klinikusnak, nem ő hagyja jóvá az operátor kérését, nem kávézik, nem gyújt rá egy cigarettára, hanem dolgozik. Amikor pihenni szeretne, akkor pedig pihen.

De azért beszélnek néha a klinikusokkal?

Ha orvosok szeretnénk maradni, akkor élénk párbeszédet kell ápolnunk a klinikusokkal. Ennek eredményeként ők is ezt teszik velünk. Leletező központunkban már több évnyi tapasztalat gyűlt össze erről a munkamódszerről, és azt találtuk, hogy sokkal jobb teljesítménnyel és minőségben is dolgozik kollégánk, ha nem töredezik szét a munkaideje. Ha el tudjuk érni, hogy amikor az egyik vizsgálatot befejezi, késedelem nélkül, azonnal kezdhesse a következőt. Ezzel újabb perceket tudunk spórolni, úgy, hogy közben a munkateljesítmény is sokkal jobb lesz. Fontos volt megvalósítani azt is, hogy a leletező szoftveren belül jelenik meg a szöveges információ: a vizsgálatkérés indoklása, az esetleges előzmények, a leletek, így nem vesztünk értékes leletezési időt ezen információk más rendszerekben, például a medikai rendszerben való keresésével.

Mi garantálja az elvégzett munka minőségét?

Radiológiában alapelv, hogy mindenki hibázik és hibázhat. Minőségbiztosítási okok miatt szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a röntgenleleteket, ha valakinél súlyosabb hibákat találunk, visszanézzük a leleteit és megbeszéljük a hiányosságokat. A minőséget javítja az is, hogy nem engedjük, hogy a kollégák túldolgozzák magukat. Szeretem, ha a hatórás munkaidőt mindenki komolyan veszi, ennek megfelelően is dolgozik, és ezt követően pihen, vagy intézi más jellegű ügyeit

Lehet még tovább csökkenteni a leletmegfordulási időt?

Biztosan lehet, nem biztos, hogy érdemes, de azért dolgozunk a munkafolyamatok  további optimalizálásán. Én már azzal is kiegyeznék, ha arra vonatkozóan lenne adatunk, hogy országszerte hány perces az átlagos leletmegfordulási idő. De azt nem is merem megtippelni, hogy ez ma két vagy három számjegyű percérték. Szerencsére a Kenézyben is igény van az ilyen munkafolyamat követésre, így a helyi leletezési időkről ma már van információnk. Természetesen nem sokkal marad el az OTR átlagától. Nálunk sem a radiológusok leletezési idejének a csökkentése az elsődleges cél, hanem azon munkafolyamat elemek kiszűrése, amelyek a leletezési időt feleslegesen hosszabbítják meg. A klinikusokat és rajtuk keresztül a betegeket ugyanis ki kell szolgálnunk. Biztos vagyok abban, hogy ha minél rövidebb idő alatt van meg a lelet, ezzel is a beteg elégedettségét tudjuk növelni. És ez sem utolsó szempont.